Historie

LANGAGER

 

blev købt i 1989 og på daværende tidspunkt bestod stedets bygninger af et stuehus på 75 m2, en stald/lade på ca. 100 m2, garage på 44 m2 og en staklade på 50 m2! Derudover hørte der 6,6 Ha jord til stedet.

Stedet havde indtil købet haft samme ejer i 38 år og der var ikke foretaget nogen form for restaurering.

Stalden var indrettet til køer og svin og jorden var opdyrket, med undtagelse af 1½ tdr. landeng bag ved gården. På dette tidspunkt var det perfekt til det hestehold, vi på daværende tidspunkt havde og vi fik hurtigt bygget stalden om til heste.

Der blev ialt plads til 7 spiltove, 2 alm. bokse og én foleboks. Derudover blev al jord lagt ud i vedvarende græs og indhegnet og der blev anlagt en dressurbane.

Interessen for heste er dog begyndt mange år tidligere.........................

Ponyen Lotte blev lejet ud af et ældre ægtepar i Hjørring og stort set alle lommepenge blev investeret i  leje af Lotte :)

Jeg brugte  mange timer sammen med Lotte - ikke kun på at ride, men  bare for at være sammen med ponyen! Lotte var en sort shetlandspony med sine helt egen meninger, hvilket dog åbenbart ikke afskrækkede  på nogen måde. Senere var det ridetimer på den nye Hjørring Rideskole al fritid blev brugt på....

I 1977 arrangeredes der af Dyregården Thomas ”langtur” fra Hjørring til Skagen på ryggen af islandske heste. Dette blev en oplevelse, der står mejslet i min erindring til evig tid.
En bestemt rytter faldt  af hesten konstant...og her nævnes ingen navne!

I 1979 sker så det forunderlige...endelig lykkes det mig at plage sig til ”egen hest”! Hesten Flipper, som var en krydsning mellem Fjordhest og Trakehner, var 4 år gammel og temmelig vild.

I årene derefter var Flipper simpelthen dén hest, al min tid blev brugt på og han er der stadig, da jeg og Henrik flytter sammen i 1984.

Flipper nyder sit otium på Langager, indtil han desværre dør af tarmslyng, 21 år gammel.

 

 

 

 I 1985 køber vi hoppeføllet Lundens Fie, som er et dejligt rødt føl efter hingsten Nevada. Fie, som i første omgang bliver brugt som ridehest og opnår mange fine placeringer i dressur, bliver stammoder til al vores avl af varmblodsheste.

I 1988 ifoles Fie ved DV-hingsten Donnavan og året efter foler hun med hingsteføllet Hatari. Hatari bliver min nye ridehest og han opnår også mange placeringer i dressur - bl.a. bliver han klubmester i dressur i Sindal rideklub. Hatari er i dag ejet af Dorthe Jensen i Saltum.

 

I 1991 foler Fie efter hingsten Tango denne gang et hoppeføl, Langagers Tamara, der når at starte M-dressur, inden hun sættes i avlen.
Tamara er stadig aktiv avlshoppe og hun står her i 2011 med et hoppeføl efter Tuschinski. Er drægtig og skal fole i 2012 efter hollandske Johnson..

I 1992 foler Fie efter hingsten Rambo og føllet Langagers Dibah bliver en pragtfuld gangartshoppe, der nogle år ligger mellem landets 20 bedste hopper, målt efter gangartsindex.

Dibah bliver også udtaget til Unghestechampionatet i Herning, men deltager dog ikke, da hun er i fol. Dibah er i dag Elitehoppe men kan desværre ikke længere blive i fol.

I årene derefter bliver der lavet enkelte føl, men interessen er primært dressur på konkurrenceplan. Da  Josefine og Linnea jo også kommer til verden i hhv. 1992 og 1994 er der også mange andre ting at bruge tiden på.

Men hestene fylder stadig rigtig meget og lysten til at gøre noget mere er der da også.

I 1996 fødes føllet Langagers Lorambo. Lorambo bliver dén hest, der gør Langager-hestene genkendelige. Han placerer sig som nummer to i dressurchampionatsfinalen for 4-års heste (se også artikel fra Ridehesten, Nov. 2000) og placerer sig efterfølgende i næsten alt han startes i.

 

Josefine Linnea


I årene herefter sker der store ændringer med stedet:

I 1998 laves der tilbygning til stuehuset.

I 1999 bygges en ny hal på 825 m2, hvor der i den ene ende etableres nyt staldafsnit med 10 bokse og 2 spiltove. Resten af hallen benyttes til halmopbevaring og en mindre ridebane.

I 2003 besluttes det at udvide stedet betydeligt og der bygges helt ny ridehal på 825 m2. Derudover etableres et nyt staldområde med 22 bokse i den gamle hal, hvoraf 350 m2 dog stadigvæk bevares som lade.

Senere ombygges også ladeafsnittet til hestebokse.

I den gamle stald (dvs. ponystalden, der ligger i forlængelse af stuehuset) laves rytterstue, omklædningsrum og toilet.

I juni 2005 blev det muligt at erhverve naboejendommen. Stuehuset er dog meget forfaldent, men der er knap 7 Ha jord til stedet, som ligger perfekt - lige op af vores egen matrikel. Der er nu knap 30 tdr. landfolde til stedet og derudover lejer vi græsning til unghestene.

Med den størrelse Langager i efteråret 2005 har, er her plads til ca. 60 heste, fordelt på 30 pensionærer og 30 avlsheste. Derudover avler vi ca. 5 føl årligt.

I 2004 suppleres hoppematerialet med hoppen, Fanja (efter hingsten Fado du Chatillon), som er avlet af Niels Hausgaard. Fanja folede i juni 2005 efter hingsten Leo-Light. Af yderligere avl forventes der 4 føl i 2006, hvortil følgende hingste er brugt: Solos Landtinus, Blue Hors Leredo og Charmonix V.

Senere kommer både DS hoppen Liwa, DS hoppen Tresor og RDH hoppen Kamilla til .

Det er vores ønske at fortsætte avlen af dressurheste i mange år fremover, ligesom vi glæder os til de positive oplevelser, der ligger i at have en flok hesteinteresserede mennesker på stedet hver dag.

I 2011 besluttes det at Langager igen skal køres på privat basis. Den gamle stald ombygges til privat dagpleje og hesteholdet reduceres betydeligt.

2012 lukker hestepensionen. Der lejes dog stadig et begrænset antal bokse ud.

Håbet er at der vil blive mere tid til det sportslige omkring hestene. Og selvfølgelig skal der da stadig komme føl...det hører jo foråret til ;)

 

Lorambo

I vores pjece står der:
"Her er plads til alle!" - og det er ikke bare noget vi siger...men noget vi mener!
 
Charlotte Friberg
Langager Stutteri & Hestepension, 22. Oktober 2005
Langager Stutteri & Hestepension | Ugiltvej 942, 9800 Hjørring  | Tlf.: 2888 7911 | info@langager-heste.dk