Sundt opdræt

At producere rideheste er en lang og farefuld proces og mange ting kan gå galt inden man står med en tilredet 4- eller 5-års ridehest.

 

Første skridt er ifoling af hoppen. Desværre forløber dette ikke altid uden problemer og man kan da heller ikke forvente et føl på hopperne hvert år. Der vil være år, hvor det af en eller anden grund ikke lykkes.

I stutteriet gør vi meget for at vores avlshopper skal trives bedst muligt og vi tror på, at det er medvirkende til en stor drægtighedsprocent.

 

 

I sommermånederne går hopper og føl ude døgnet rundt, hvor de har rigeligt med græs og fri adgang til mineraler. De føl, der fødes tidligt på året, går med deres mødre i store folebokse og luftes hver dag, enten ude eller i ridehallen.

Følhopperne fodres altid 100% korrekt og passes med smed, ormekur, vaccination mm

. Følhopper vil altid have behov for ekstra protein og mineral i forhold til ridehestene og ligesom alle andre heste ved stutteriet og hestepensionen, laves der selvfølgelig en individuel foderplan til hver enkelt hoppe.

Føllene fravænnes i 5-6 måneders alderen og alle føl sættes sammen på en fold, hvor en af hopperne får lov at gå som ”barnepige”. Dette er gerne den hoppe, der har det yngste føl.

I staldperioden har vi også føllene gående flere sammen og i vinterperioden går de ude dagen lang i al slags vejr!

Ved fravænning udarbejdes en individuel foderplan til hver enkelt føl efter PC-programmet "Foderplan hest" og føllene passes selvfølgeligt også optimalt mht. ormekur, smed og vaccination.

Nogle år fremstiller vi et enkelt eller to føl til følskue.

Indtil unghestene skal i arbejde, hvilket typisk sker, når de er ca. 3½ år, går de og nyder livet.

Er det en 3-års hoppe, vil den komme i træning det forår, den fylder 3 år. Generelt ønsker vi at alle vores hoppeafkom bliver kåret ved en af Dansk Varmblods sadelkåringer.

Når hingstene typisk er 2½ år gamle bliver de kastreret. Vores erfaring er, at det på dette tidspunkt begynder at blive lidt for ” bøvlet” med hingste ,der ikke tænker på andet end at kigge efter hopper.

Når hestene når en alder (og evt. uddannelse), hvor det bliver aktuelt at sælge dem, starter vi med at få lavet bøjeprøve og røntgen af benene, så vi allerede på dét tidspunkt ved, om hesten er i orden.

En hest, der sælges fra LANGAGER, vil altid have en dyrlægeattest med sig og attest og røntgenbilleder kan sendes til købers dyrlæge, hvis det er ønsket.

Vi har kontakt med de fleste, der har et af vores afkom og dette er noget vi sætter stor pris på.

Langager Stutteri & Hestepension | Ugiltvej 942, 9800 Hjørring  | Tlf.: 2888 7911 | info@langager-heste.dk